in

Търсят повече мъже учители

Снимка: live.varna.bg

Среща на тема: „Балансираното представителство на мъже и жени в средното образование“, събра директори на варненски училища с експерти от областна управа и от Министерство на труда и социалната политика

На нея бе дискутирана равнопоставеността на половете в образователната система и възможността да бъдат привлечени повече мъже учители както в училищата, така и в детските градини. На този етап има дискриминация при наемането на мъже-учители от страна на директорите, смята зам.-областният управител на Варна Илиян Карагьозов.

Той подчерта, че докато в образователната система мъжете са дефицит, то в силовите министерства не са назначавани достатъчно жени, така че и там предстои среща на тема равнопоставеност. Според зам.-областният от липсата на достатъчно мъже учители спада качеството на образованието, пише varna24.

Ирина Иванова, началник отдел „Равни възможности и антидискриминация“ в Министерство на труда и социалната политика обясни, че правителството е решено да се справи с този проблем. Статистиката в европейски план според данни на Евростат показва, че 93% от българските учители са с висше образование и 84% от тях са жени. 48% пък са на възраст над 50 години. Страната ни се нарежда на трето място по ниво на феминизация на учителската професия след Латвия и Литва.

Българските учители са сред най-възрастните след тези в Италия. Според статистика на НСИ за 2017-2018 г. над 98,7% от работещите в българските училища и детски градини са жени. Мъжете в детските градини у нас са 248. Най-ниското ниво на феминизация в професията е в професионалните училища – 73%.

Значително по-ниска е феминизацията във висшето образование, където има превес на мъжете преподаватели с 50,5%. Според експерта заплатите в образованието се повишават и това ще привлече повече желаещи сред мъжете да упражняват учителската професия.



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/