in

Десетки мъртви медузи изхвърли морето във Варна

снимка facebook

Промяната на температурата на морската вода в края на октомври e вероятната причина за смъртта на голямото количество мекотели

Снимка на осеяна с телата на мъртви медузи плажна ивица във Варна придоби популярност вчера. На нея варненци коментират, че гледката е обичайна за есенното море. Други пък се съмняват дали явлението не е в следствие на замърсяване на морската вода.

Според специалисти причината е тривиална и тя се повтаря всяка година по това време застудяването на морето, е именно причината за „масовата смърт“ на медузите, която не е нищо необичайно.

У нас те се появяват през август. Когато водата на морето е най-топла, плажовете – най-населени, а къпането – най-желаният начин да тушираме жегата. И отпуснали се доволно над вълните – лекото опарване така може да ни стресне, че най-малкото е да нагълтаме вода.

Двата вида медузи, които живеят в Черно море, са безопасни. Достигат до 60 сантиметра големина и живеят близо до брега, защото това е естественото им местообитание.

Хората, които посещават плажовете, споделят, че медузи има навсякъде. Децата се страхуват от тях, защото могат да се опарят. Опарванията са болезнени, като на мястото на допира се появява червено петно, но не са опасни за живота на човек.

Тази година по крайбрежието във Варна могат да се видят до 50-сантиметрови екземпляри, но популацията им е дори по-малка от предишни лета. Явлението е нормално, защото развитието на мекотелите е циклично, информират учените от Института по рибни ресурси във Варна. В Черно море няма видове, които да са опасни за живота на хората. Според учените съвсем обичайно е спада на температурата на морската вода да предизвика подобна гледка.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева