in

Внасяме по 2 000 чужденци да работят в туризма

Расте броят на чужденците, мераклии да работят в летните курорти. Връщат се пак всяка година. 

Около две хиляди граждани на държави, извън Европейския съюз са работили в туризма във Варна и областта през тази година. Те са руско говорящи, предимно от Украйна, Молдова, Русия, Беларус, Македония, Грузия, Туркменистан, Турция, Таджикистан и др. Това заяви днес директорът на „Регионалната служба по заетост“ , Божидар Михайлов. Тенденцията е те да  се връщат всяко лято, вече трета година.

Съкратена е процедурата за наемане на младежи за стажуване или обучение по време на работа по схема „Младежка заетост“. Повече от 10 000 безработни са започнали работа от началото на годината, 1000 младежи на възраст до 29 години, са започнали работа по програма за младежка заетост. Има и 200 заявки за назначаване на работа на хора с увреждания. Пак по програма, те получават осигуровки и заплата – минималната за прага на съответната длъжност, в продължение на 24 месеца. При желание да продължат, програмата им осигурява още 6 месеца минималната работна заплата, допълни Михайлов.Варна се развива динамично, безработицата е 2 % – рекордно ниска, с 3535 регистрирани в края на септември.

Продължават да не достигат квалифицирани кадри, най-вече учители, говорещи различни  езици.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.