in

Драстичен скок на цената на твърдото гориво във Варна(ВИДЕО/СНИМКИ )

Снимка: Мердин Берберов/ Нова Варна

И тази година се наблюдава скок в цените на дървата за огрев и въглищата във Варна. Минимум 1500 лв ни трябват за отопление на средно голяма къща, изчисляват потребители.   

Голямо увеличение на цените се наблюдава и в твърдото гориво. Причината според предлагащите фирми и борси е, че има голям недостиг на дърва, както и, че цената на горивата е скочила и доставката до тях самите също е по-скъпа. Това установи проверка на „Нова Варна“ по борсите и тържищата.

Снимка: Мердин Берберов/ Нова Варна

40 лв по-скъпо плащаме за кубик дърва

През 2017-та година един кубик дърва в морската столица е струвал 60-70 лева. Тази зима обаче, цената скача рязко и достига 80-100 лева/кубик. Експерти казват, че за да се изкара една тежка зима, каквато се очертава да е тази, са нужни близо 10-15 кубика, в зависимост от помещението и колко се гори.

 

Снимка: Мердин Берберов/ Нова Варна

50 лв е скока на тон въглища

Въпреки, че разликата не е толкова голяма, колко при дървата, въглищата също поскъпват с близо 50 лева. През 2017-та цената им е варирала между 250-300 лева/тон. Тази година обаче, може да ги намерите на цени между 350-400 лева/тон.

Снимка: alo.bg

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов