in

Ромски семейства искат да осиновяват светли деца (Видео)

Снимка: Монитор

44 деца са били осиновени от началото на година във Варна. 18 от тях са приютени в семейства в Италия, Испания и САЩ. Други 6 също са на път да заживеят при нови родители извън пределите на родината.

Вече и ромски семейства искат да осиновяват деца, предпочитат от по-светъл етнос. Някои от тях имат биологични деца, и въпреки това, имат желание за още. Това заяви пред „Нова Варна“ Димитричка Кънчева, директор на Районната дирекция за социално подпомагане във Варна.

От своя страна, българските семейства започнали да осиновяват ромчета. Към сираците с увреждания проявяват интерес само чужденци. В момента в регистрите за осиновяване са записани 135 деца – 58 здрави и 77 с увреждания. Увеличава се броят на деца със синдром на Даун, със сърдечни малформации и фамилна обремененост.

44 деца са били осиновени от началото на година във Варна. 18 от тях са приютени в семейства в Италия, Испания и САЩ. Други 6 също са на път да заживеят при нови родители извън пределите на родината.

Принципът на осиновяването е да не се разделят брат и сестра и да се запазят в тайна имената на биологичните родители и да отговарят на определени условия.

Съществува обаче възможност осиновени лица над 18 години да потърсят своите биологични родители.

Това решава съда, и разрешава най-вече в случаи на изясняване на болести, предаване по наследство.

118 деца са децата, които живеят в приемни семейства във Варна. Помощта за тях зависи от възрастта на детето и други фактори, разказа Кънчева. В дома за деца във Виница се настаняват само деца с увреждания, бебета с ниско тегло. Здравите отиват при приемни семейства.

Превърна ли се в бизнес начинание приемането на дете в семейството, облекчава ли се процедурата по осиновяване, чуйте в следващата видео с Димитричка Кънчева.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.