in

От днес безплатни онкопрегледи във Варна

От днес започва записването за безплатни профилактични прегледи за меланом и рак на маточната шийка, обявиха от Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков” във Варна.

Прегледите ще се извършват между 1 и 30 ноември. Целта на профилактичните програми, каквито онкоболницата провежда традиционно всяка година, са новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям шанс за преживяемост на пациентите.

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и жената трябва да се прегледа, информира Дарик

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

През ноември безплатни профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави д-р Светослав Узунов – всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10:00 до 12:00 часа.

Изключително сериозна тенденция на ежегодно нарастване в световен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат около 50% от случаите. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/