in

Владимир Каролев: Не е проблем, че в една и съща верига цената на бензина е различна

Възможно е цената на бензина да се повиши, заяви икономистът Владимир Каролев.

„Цената на суровия петрол, от който се правят горивата, расте втора поредна година, а средната цена през 2016 година е била към 44 долара на барел, през 2017-а е 50 долара, а през 2018-а е 67 долара за барел, т.е. виждаме едно 40-процентно увеличение през последните две години. Суровината като расте, няма как да не расте цената и на крайния продукт. В България горивата продължават да са на най-ниските цени в ЕС”, беше категоричен той.

Въпреки че, според икономическите принципи, цената трябва да се намалява с увеличаването на търсенето, при цената на бензина това правило не важи.

„В момента има по-голямо предлагане, защото и Саудитска Арабия и Русия увеличават предлагането си, но в същото време на 4 ноември ще влязат санкциите на САЩ срещу Иран и иранският петрол, според анализаторите, ще намали достъпа си до международните пазари и това трябва да е фактор към увеличението на цените. В същото време обаче, ако Саудитска Арабия и Русия увеличат сериозно производството си, ако САЩ намалят запасите си, тогава няма да се увеличи цената на петрола”, обясни икономистът пред NOVA.

По думите му, на цените на дребно също влияят много фактори.

„Включително и желанието на собствениците на бензиностанции да си покрият разходите и да изкарват печалба. Никой не работи без печалба. Тези, които работят без печалба, си дават парите на банките за депозит”, обясни Каролев.

Според Каролев не е проблем от една и съща верига да се зарежда на различни цени.

„Освен цената на суровината, при стоките цената зависи от търсенето и предлагането. В София има доста повече бензиностанции на шофьор, отколкото в Монтана, а и обемите са по-големи”, обясни икономистът.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.