in

Протести ли? За кое по-напред?

Снимка: svobodnoslovo

Затворник или пенсионер – от финансова гледна точка все тая

121 лв. за храна на един затворник на ден. Това се предвижда в бюджета, видяно от обществена поръчка по разработка на „Дневник“. На един затворник се падат общо по близо 10 кебапчета и кюфтета, 5 пържоли, и малко над килограм пилешко месо. Половин кг кайма, 11 яйца и още килограм скумрия. Е, може да не са първо качество, но си е завидна дажба. Дали на средностатистическия пенсионер му остават толкова пари, след като си плати лекарствата и сметките? Друг път.
365х4=1460 лева. И това само за храната. Единният разходен стандарт за 1 ученик е по-нисък от този на затворниците! За ученик средно е около 1400 лева, казват. Според запознати 1 човекоден в популярен ол-инклузив комплекс струва(на хотела) 2.50лв. Не казвам, че туристите ядат колкото затворниците, ама – така излиза.

То и без това затворите са пълни предимно с мургави българи, откраднали чифт маратонки. Истинските престъпници имат достатъчно пари да стоят далеч от този порцион и от решетките. Нищо чудно за други, да е по-добре да чопнат нещо малко и да си стоят на топло, с осигурена храна и постеля.

О, родни пенсионери, не скърбете. Такъв е животът.

Ще продължавате да чупите кубче бульон на няколко порции за супа, в която ще надробите евтин бял хляб и докато вечеряте да псувате правителството и съдбата си, да издирвате най-добрите промоции, да стоите на студено, да не ходите на концерти, да не купувате подаръци на внуците, да носите дрехите от миналия век, да премлясквате по време на рекламите, да си купувате евтини лекарства и какво ли още не.
Да, така е по цял свят, държавата издържа прекрачилите закона. Няма друг начин. Ама някак си ти става тъжно, пак неправда, пак не излизат сметките. Някак си държавата слага, поне финансово в един кюп затворници, деца с и без увреждания, пенсионери с пълен трудов стаж…
Да свикнем или да протестираме? За кое по-напред? Ще свикнем и с тази неправда.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.