in

Днес на 400 км от Варна отваря най-голямото летище в света (СНИМКИ и ВИДЕО)

Новият аеропорт на Истанбул, един от емблематичните проекти на Ердоган, ще бъде официално днес.

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес на националния празник на страната – 95-та годишнина от основаването на Турската република. На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. От преслужбата на турския президент съобщиха, че сред тях са президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, както и емирът на Катар. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията. На нея ще присъстват и босненският министър-председател Денис Звиздич и словенският вицепремиер Аленка Братушек.

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Днес ще бъдат открити две писти с дължина 3750 и 4100 м. от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г

Припомняме, че хиляди работници, ангажирани със строителството на летището, излязоха на стачка срещу лошите условия на работа по време на строителството и многото трудови злополуки, които го съпътстваха. Според синдикатите, след тези протести са били арестувани над 500 души.

Стачки и протести съпроводиха строежа му 

Много спекулации около откриването на летището се изписаха и в турските медии. Именно заради тези проблеми официалното му откриване можеше да бъде изтеглено за края на декември, но Ердоган беше  категоричен, че церемонията няма да бъде отлагана повече.

По същото време той съобщи на летище Атататюрк, че старият вече аеропорт на Истанбул няма да бъде затварян за реконструкция веднага. Преди това да се случи ще има един транзитен период, след това старото летище ще премине към ползването на половината си капацитет временно.

снимка daily mail

35 000 души участваха в строежа му

Турското правителство заяви намерените си да разположи новото летище в европейската част на Истанбул с амбицията да е „най-голямото в света“. Целта е то първоначално да поеме 90 милиона пътници годишно, стигайки до 150 милиона до 2023. Над 35 000 души участваха в изграждането на летището гигант, включително над 3000 инженери и административен състав.

снимка nbcnews

Новото летище на Истанбул е истинска перла в короната.

Считано за един от най-мащабните проекти на президента Ердоган, летището е отправна точка, около която се изгради цял летищен град. На 35 км от центъра на Истанбул, в посока Европа, то е един от най-големите инфраструктурни проекти в историята на страната на стойност 11 милиарда долара.

Строежът на летището започна едва през 2015-та, но то вече е готово на 80% и се очаква да започне да действа на 29 октомври, когато ще поеме всички търговски полети от летище Ататюрк, което през последните години работи, надхвърляйки капацитета си. Очаква се довършителните дейности да продължат до 2028 г., защото според проекта предстои да се изгради цял един аеротрополис – град с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

снимка Architect

Новото летище е ключов елемент от грандиозните инфраструктурни проекти на президента Ердоган, които включват и Истанбулски канал, и вече завършения трети мост над Босфора. Очаква се новото летище да се отрази силно положително на икономиката на страната. Икономическите анализи сочат, че, веднъж завършено, летището ще увеличи с почти 5% дохода на глава от населението, осигурявайки около 250 000 нови работни места. Предвижда се то да носи печалба от 7 милиарда долара на туристическия сектор в страната. Летището ще заема площ от 76 милиона квадратни метра северозападно от столицата. То ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на Истанбул.

Предвидени са три терминала, единият от които ще бъде най-големият в света. Турските авиолинии обявиха и че прибавят още 40 самолета към авиопарка си. Само багажната система на новото летище ще е с дължина 42 километра и възможности за пренасяне на 30 000 куфара на час.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/