in

Престъпление и … назидание

Снимка: в. "24 часа"

Тихо, спектакълът започна. Гледаме показни арести на неправомерно забогатели, почти на живо. Като в „От местопрестъплението, България“.

Някои от акциите толкова забързани, че оставят децата на арестуваните на летището. Ако може да се вярва на информацията, трите деца на семейство Баневи, всички под 14 години, са оставени без надзор. Няма да се учудя, ако накрая фиаското завърши в съда в Страсбург, където всички ние ще сме осъдени да плащаме обезщетения за незачитане правата на човека. Историята помни такъв случай – справка делото „Медузите“ и показния арест на Борислав Гуцанов.

Светът на Баневи: Злато, скъпоцености, куршуми и кич в потресаващ обем

МВР снима къщата на Баневи и я показа за назидание. Прати снимки и видео до медиите, за видим всички как живеят богатите бизнесмени. Да гледаме и да цъкаме, да видим какво изтърваме в интериорно и всяко друго отношение в този живот и да псуваме неясно-как-забогателите. И някак на заден план остават важните въпроси. Защо точно сега? Като от 20 години слушаме за насилственото фалиране на „Полимери“, за едни 15 млн. лв, които държавата дава за обезвреждането на опасни химикали, за придобиване на десетки дружества с компесаторни механизми, в последствие доведени до фалит, какво ще променят снимки на дрешника в едър план?
Със сигурност има още много къщи на забогатели по неясен принцип, които бихме искали да видим, но не ни ги показват. За сега. Идват избори, знае ли човек кого още ще арестуват…

Аз лично не си представям в затвора с порцион от 4 лв. на ден нито едно богато семейство. А вие? Няма да им пасва на лайфстайла, както се казва. От прекрасните си домове до…

Не, не бива. Та като споменах дома, който е виждал снимките на Баневи,  забелязахте ли, че дизайнерските дрехи и поръчкови чанти са настанени в нещо като гараж, нещо като склад, нещо като евтин магазин за втора употреба?! Друго подобие на гараж е за обувките. А там, „Сезам, отвори се“. Имелда Маркос изглежда боса в сравнение с бившия кандидат за евродепутат Евгения Банова. В пространство, предостатъчно за обитаване от поне 3 четиричленни семейства, са се настанили стотици чифта, няма съмнение, маркови, скъпи и привличащи вниманието с липса на вкус сандалки, обувки, предимно с впечатлявщи с височината си токчета, маратонки, ботуши… Но, както обичат да казват в Русия – вкус и цвет – товарищей нет.

Просто парите, акълът и вкусът не се движат по една плоскост. Или обратното? Много пари, никакво усещане за стил и уют.

Да не се отплесваме и да не забравяме: Най-бързо остарява вчерашната новина.

Кичът си е кич, престъплението и евентуалното наказание са по-важни.

Да видим как ще завърши спектакълът…

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.