in

Позитивната държава

снимката е илюстративна

Някак мимоходом измежду вчерашните новини се промъкна вестта, че от парламентарната трибуна, депутат от ГЕРБ призова държавата да финансира само позитивни филми.

Новата визия за кредитирането на киноиндустрията е във връзка с положителния пример, който депутатът Тома Биков съзрял на малкият екран. А именно, там, където текат турските бози и вкупом домакините се кефят на лайфстайла на Босфора, с просто око се виждало, че държавата се рекламира, спонсорирайки блудкавия екранен позитивизъм.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков, ако решат да дават пари за развитие на филмово изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да представят България в позитивна светлина. Той представи проектозакон, а комисията по култура и медии, оглавявана от Вежди Рашидов, единодушно го подкрепи.

Где я видя, бре многоуважаемий Биков, таз позитивна държавна картинка? В ежедневните показни арести на олигарси и семействата им ли, в ескалиращата циганска претъпност ли,в препълнените от трагедии черни хроники, в оскотялите българи, в черните знамена на майките ли?

Или може би провидя позитивизма в задушаващата се от корупция държава,  която всеки ден изпраща своите деца зад граница, за да могат да издържат мама и тати, пък ако е рекъл господ, някой ден…

Тази идея, че щом държавата дава пари на творците, тя ще поръчва музиката и може да иска реклама „за пред чужденците“, далеч не е нова. Просто е някак побългарена.

И сега очакваме тълпи от млади и креативни режисьори, чиито сърца се разтупкват от така желаното държавно финансиране, на килограм да почнат да снимат добродушна и крайно   положителна кинопродукция, само и само да усвоят лев.  И като потекат едни захарни бози от обществени поръчки на лента, чак в Кан ще се прочуем.

Като оставим настрани шегите обаче, това, което ще се случи с българското кино, ако този вид държавно финансиране влезе в Закона на филмовата индустрия, не е никак смешно.

Смешната на пръв поглед идея е или обикновена глупост или банален опит на депутата за подмазване. Но ако това не е така, това ще е първият знак за връщане на тоталитарната цензура.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева