in

Стачка в „Гугъл“, има сигнали за сексуален тормоз

Снимка: Монитор

Служители на „Гугъл“ в целия свят започват безпрецедентна серия от стачки в знак на протест срещу отношението спрямо жените в компанията.

Исканията са за съществени промени в начина, по който се разглеждат сигналите за сексуален тормоз, пише Монитор.

В компанията се надигна гняв, след като миналата седмица стана известно, че Анди Рубин, известен като създател на мобилното приложение „Андроид“, е получил 90 милиона обезщетение, напускайки компанията заради обвинения в сексуален тормоз. Рубин отхвърля обвиненията.

Протестиращите настояват да се спре т. нар. „принудителен арбитраж“, което ще даде възможност на потърпевшите да съдят извършителя на посегателството.“Принудителният арбитраж“ е обичайна клауза в договорите на работещите в Силициевата долина, съгласно която споровете се решават вътре в компанията, а не по други начини като например чрез съд. Критиците твърдят, че тази клауза се използва не само за да предпази репутацията както на компанията, така на и обвинения, но и за бъдат накарани жертвите да мълчат, без да имат право да обжалват решението или да предприемат по-нататъшни действия.
Главният изпълнителен директор на „Гугъл“ Сундар Пичай заяви, че подкрепя исканията.

Във вторник Ричард Девол, друг висш служител на компанията, също напусна, след като отправи нежелани подхвърляния към жена, която наскоро интервюирал за работа в изследователската лаборатория, която той ръководи. Той не коментира оставката си, но по-рано нарече инцидента „грешка в преценката“.

Поне още 48 други служители са уволнени за сексуален тормоз, но без да получат обезщетения.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/