Пейка с usb порт и безплатен интернет сложиха в Морската(СНИМКИ/ ВИДЕО)

снимка Nspot
снимка Nspot

Умната пейка вече е монтирана в района на Детския кът в Морската градина, тя се захранва със слънчеви панели и е изработена от алуминий и стъкло

Първата умна пейка, която зарежда смартфони и дава информация за чистотата на въздуха от днес е монтирана във Варна. Зарежданата със слънчеви панели паркова мебел ще позволява още достъп до интернет и ще разполага с „умно“ осветление със сензори. Зад идеята, финансирана по проект “Младежка проекти” 2018  към Община Варна, стои фондация “Мейдей” и Nspot .

NSpot е неформална технологична общност от млади предприемачи, които целят да популяризират технологиите сред младежите и биха искали един ден да превърнат Варна в силициевата долина на Европа. Работата им по проекта за пейката NSpot е със съдействието на Фондация “Мейдей” и община Варна. Това са варненците Баркев Киркоров , Младен Николов и Росен Гевшеков. Стартъпът е част от Northeast Pre-accelerator и е втори, който за по-малко от 6 месеца излиза на пазара с продукт.

Снимка Nspot

Умната пейка е разположена до езерцето в парка и ще дава възможност за зареждане на мобилни телефони от днес, а от другата седмица и за ползване на безплатен безжичен интернет. Подобни умни пейки вече има и в други градове по света като британската столица Лондон и хърватската Загреб, макар и разработките да са дело на различни ентусиасти.

Идеята на поставянето на пейката е това да бъде място, където да се събират младите хора и да общуват. Тя е екологична като производство, затова ще се захранва със слънчев панел. Изработена е от алуминий и стъкло. Отстрани има екран, на който ще се завърти любопитна информация за Варна, ще се рекламират туристически обекти в града, ще се ползва и за реклама. Пейката ще бъде охранявана 24 часа от жива охрана, заради опасността от вандали, уточниха за “Нова Варна” от Nspot  Предстои подобни още по-умни пейки да се появят и на други обществени и частни пространства в града, включително и висши учебни заведения.

 

Снимки и видео Мердин Берберов, “Нова Варна”

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Ако получите този имейл от НАП, не го отваряйте

снимка Нова Варна

Какво строят до Юнашкия салон (ВИДЕО)