in

Къде зимуват варненските палми? (СНИМКИ)

снимка Нова Варна

Топлят палмите с дървета, паднали при резитбата в Морската градина

Палмите, които през топлите месеци украсяват основно центъра на Варна и Морската градина от години, винаги са обект на коментари сред гражданите. Много от тях смятат тропическите растения в саксии за излишен лукс, който струва твърде много на данъкоплатците. Туристите ги харесват и често се снимат на техния фон. С годините, критиците, които смятат че нетипичните за България палми не подхождат на Варна, като че ли намаляват или просто всички свикнахме с тях.

Малко предистория:
Договорът за станалите скандално известни палми по варненските улици, завещан на морската столица от бившия градоначалник Кирил Йорданов и дълго пазен в тайна, ще бъде прекратен. Това е категоричната позиция на кмета Иван Портних, пише kmeta.bg през есента на 2013 г.

Всяка от екзотичните палми край морето струва на местния бюджет по 3 хил. лева за поддръжка. Близо 1,4 млн. лева са „потънали“ във финиковите дървета от хазната за последните пет години, откакто са купени.

снимки Нова Варна

85-те палми са купени за 280 000 лева. „60 от тях са стрували по 3 100 лева, а останалите – по близо 4 000 лева“, обяснява тогава Портних.

„Поддръжката е безумно скъпа. Всяка палма натоварва общинския бюджет с 3 000 лева годишно. Растения от такъв клас струват 2 000 лева, т.е. със средствата за поддръжката годишно можем да си купуваме по две нови палми на година“, коментира кметът.

снимка Нова Варна

Пет години по-късно: Договорът с фирма „Ерика Ко“ е прекратен. Сега палмите зимуват в общинска база „Сокол“, съобщи за „Нова Варна“ г-жа Алагьозова, зам. директор на ОП „Управление на проекти и озеленяване“. Започваме да ги прибираме днес, отглеждането и поддържането им съгласуваме с ландшафтен архитект. В помещението има допълнителна светлина, поддържаме температура 12 градуса, топлим ги с печка на дърва. Използваме материал от резитбата в Морската градина и в града, смятам, че не е скъпа поддръжката им. 85 са палмите, колкото са били в началото. Подновили сме 3 бракувани. Не е скъпа поддръжката, наели сме фирма, която да ги лекува и ни съветва как да ги подхранваме и поддържаме.

Снимки Мердин Берберов, „Нова Варна“

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.