in

Факелна стража пред Общината днес

снимка 1885 free.bg

В чест на 133-ата годишнина от битката при Сливница през 1885 г. в защита на Съединението и 140 г. от създаването на Сухопътни войски, днес от 17:00 ч. пред Община Варна, ще има военен ритуал и факелна стража.

В тържеството ще вземе и участие представителна рота на Национален военен университет „Васил Левски“ гр. Велико Търново, която ще представи хватки с пушка „Манлихер“ М95. Събитието е организирано съвместно с ВМС на Република България, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Военно окръжие I-ва степен Варна, Община Варна, Варненска и Велокопреславска света митрополия.

През тази година се навършват и 140 години от създаването на Българската земска война. Във връзка с двете годишнини Военноморските сили, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” и Териториален отдел-Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” организират провеждането на военен ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти. Тържествената проява ще се състои на 7 ноември от 17.00 часа пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, който се намира до сградата на Община Варна.

Паметникът на приморците е осветен на 25 септември 1894 година. Мястото, където първоначално бил построен, е пред Катедралата. Реално това е било средата на кръстовището на бул.“Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Владислав“.

Средствата за паметника били събрани основно от офицерите, служещи в приморски полк. Това е и причината днес да виждаме плочата на северната част на паметника, гласяща: „И те паднаха за защита на отечеството, за увековечение тяхната памет от другарите им приморци. 1894 година“.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева