Полша излиза от ЕС?

снимка бг фактор
снимка бг фактор

Полша е близо до излизането от Европейския съюз (Polexit) заради конфликта с Брюксел. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от британския в. “Експрес”.

Съществува “много сериозна заплаха”, че Polexit може да се случи “случайно”, отбеляза той, цитират от news.bg.

Според него лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински балансира на ръба и може да провокира излизането на страната от ЕС с най-проста грешка.

“Опасявам се, че желанието на Европа да задържи Полша на всяка цена може да бъде по-малко, отколкото в случая с Великобритания. Така че ситуацията, от моя гледна точка, е много, много сериозна”, заключил Туск.

Въпросът за евентуалното излизане от Европейския съюз редовно се обсъжда в Полша на фона на критиките към реформите, които се провеждат в страната. Така например Европейската комисия беше особено недоволна от решението на управляващата полска партия “Право и справедливост” да извърши промени в съдебната система. ЕК смята, че приетите закони нарушават принципите на върховенството на закона и представляват политически контрол над съдебната власт.

В края на миналата година Европейската комисия стартира процедура, която може да доведе загуба на правото на глас на Варшава в Съвета на Европейския съюз. През август ЕК даде на полските власти един месец, за да приведат съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС.

Също така в Брюксел са недоволни от отказа на Полша да приема мигранти и политиката на Туск, който преди години беше министър-председател на страната и е съосновател на сегашната най-голяма опозиционна партия “Гражданска платформа”.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: iStock

Бум на строителството във Варна

Работодатели във Варна предлагат гъвкави форми на заетост и възможности за дистанционна работа