in

За първи път у нас свалят ректор заради плагиатство

Снимка: Архив

За първи път в историята на България ректор на университет може да бъде освободен от длъжност заради плагиатство. Става въпрос за проф. Росен Василев от Техническия университет във Варна.

Това е според разследване на OFFNews. Василев е станал професор и доктор на науките благодарение на преписани чужди трудове, според разработката.

МОН излиза с пресконференция по случая.

Пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев ще се раздели с поста си заради плагиатство. „Другата седмица ще бъде назначен служебен ректор“, уточни Вълчев.

Плагиатство или лов на вещици?

Комисията по академична етика към министъра на образованието е публикува доклад след проверката си на сигнали срещу проф. Василев, който потвърждава категорично наличието на плагиатство в особено големи размери. Предстои министърът на образованието Красимир Вълчев да назначи служебен ректор, с което автоматично настоящият си отива, пише OFFNews, позовавайки се на „свои източници“.

От пресцентъра на университета, обаче, съобщиха за „Нова Варна“, че нямат официална информация, всичко по случая са научили от медиите. Публикували са своя позиция в сайта на учебното заведение.

Докладът е във връзка с проверка, образувана по повече от 10 сигнала, уличаващи Василев в плагиатство. Те са подадени от професорите Овид Фархи (бивш ректор на ТУ-Варна) и Николай Минчев през 2017 и 2018 г. Проверката е разпоредена от министъра на 28 септември 2018 г. и започва същия ден.

След по-малко от месец и половина резултатът от нея е факт.

„Бившият Ректор на ТУ-Варна – проф. Фархи и бившия Ръководител на Центъра за развитие на академичния състав в ТУ-Варна – проф. Минчев подеха масова кампания за оклеветяване на Ректора на ТУ-Варна- проф. Росен Василев, като подадоха 16 разнородни, взаимно противоречащи си сигнала до МОН, изявяваха се в телевизионни предавания, писаха по вестници… Това, което възмущава най-много, обаче, е пълното нарушаване на правовия ред при провеждането на процедурата за установяване на плагиатство в трудовете на професор Василев от Министерството на образованието и науката“, се казва в изявлението на проф. Василев.

Обвинения и проверяващи

В сигналите се твърди, че има плагиатство в дисертационния и научни трудове на ректора на ТУ-Варна проф. д-р Росен Василев в процедурите по придобиване на научната степен „доктор на науките“ и заемане на академичната длъжност „професор“. Прилагат се и многобройни доказателства.

„Ролята на научните ръководители на докторантите е не само да ги ползват за работна ръка в лабораториите си, а и да пишат и публикуват с тях, да ги цитират, да проправят пътя им в научната и преподавателската кариера!“, е позицията на проф. Василев.

Според него „На лице е драстично погазване на закони, правилници и наредби! Една прекрасна инициатива – създаването на Комисията по академична етика към МОН може да се превърне в мракобесен период, в „лов на вещици“ за цялата наша академична общност, което е в пълно противоречие с принципите и мотивите за нейното създаване.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.