in

Варна почете загиналите преди 574 години християнски воини (СНИМКИ)

Снимка: live.varna.bg

574 години от битката при Варна, известна още като битката на народите, в която през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия, се навършват днес.

Честванията започнаха с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред парк-музея „Владислав Варненчик“.

Снимка: live.varna.bg

Венци и цветя пред каменното копие на саркофага на крал Владислав III Ягело и пред паметника на унгарския пълководец Янош Хуняди бяха поднесени от Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна, Ярослав Камас – зам.-посланик в посолството на Република Чехия у нас, от почетния консул на Чехия във Варна Зденка Боевова, представители на ВМС, ОД на МВР-Варна, районните администрации, неправителствени организации.

Снимка: live.varna.bg

По-късно Сдружението за исторически възстановки „Чигот“ пренесе посетителите в отминалата средновековна епоха. Гостите на музея успяха да разгледат и обогатят знанията си за облеклото и въоръжението от времето на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да се насладят на демонстративни средновековни двубои.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.