in

Уловиха рядка риба край Созопол

Снимка: Facebook

Морското създание е уловено от рибаря Георги Костадинов край Созопол преди седмица.

Рибата е една от най-рядко срещаните и обитава предимно родното Черноморие и части от Егейско море.

Морската лястовица не е сред защитените в Червената книга риби, но видът ѝ се среща все по-рядко. Това е и причина експерти да съветват тя да не се лови.

В социалните мрежи щастливецът сподели мигове от улова. Костадинов побърза да уточни, че е върнал лястовицата в морето, тъй като знаел за застрашеното ѝ съществуване, пише в. „България днес“.

Редица потребители изразиха възмущението и недоволството си от улова. Според тях това е мъчение за водното създание, а родните рибари бяха заклеймени като изтребители на речното ни богатство.

Рибата е от вида Червена лястовица, която достига размери до 50 см. Главата и тялото й са с нетипични форми. Лястовицата има 3 самостоятелни лъча на страничните перки, които функционират като крака. Вторият чифт плавници са полупрозрачни и изглеждат като криле. Когато се ядоса, крилата й могат да се видят в различни цветове. Този вид риба е позната с изключителното си умението да „говори“. Тя става изключително „приказлива“ по време на размножителния си период. Привърженици на морската флора и фауна разкриват, че рибата издава пискливи звуци, когато се чувства в опасност. Създанието не е опасно за хората, а изключителен белег е, че може да мени цвета си, ако се чувства застрашено.

През последните 20 г. риба от подобен вид е хващана само няколко пъти, а харпунджиите са привлечени по-скоро от чудатите й форми, отколкото от качеството на месото. Рибата е сред най-желаните от колекционери притежания. В Черно море се срещат и два вида морска лястовица – сива и червена.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.