in

Апокалиптична прогноза: ЕС ще се разпадне

Европейският съюз може да повтори съдбата на империите, които се разпаднаха след края на Първата световна война /1914-1918 г./, предупреждава агенция „Bloomberg “.

„През ноември 1918 г. европейските империи се договориха да сложат край на световния конфликт, опустошил континента и покосил цяло поколение. Впоследствие картата на Европа беше прекроена, родиха се независимите държави. Век по-късно континентът се бори за своето бъдеще в рамките на единен политически организъм с общи ценности, породени от кървавите уроци от двете световни войни“, пише агенцията.

„Bloomberg“ сравнява днешното противопоставяне между националистите, които поставят под съмнение целесъобразността на ЕС, и привържениците на интеграцията с историческата ситуация, която е възникнала след Първата световна война и в крайна сметка е довела до Втората. Френският президент Еманюел Макрон се опитва да защити ЕС, но неговите призиви за създаването на „прогресивен съюз“ за момента не са много успешни, посочва агенцията.

Бившият чешки министър на външните работи Карел Шварценберг отбелязва, че ако ЕС не успее да се модернизира, то ще повтори съдбата на Австро-Унгария. „Хората никога не научават уроците, никога. Историческите събития не могат да бъдат предадени от едно поколение на друго.

Ние не можем да предадем опита от войната, само предразсъдъците. А предразсъдъците са вечни“, уточнява той. „Bloomberg“ също така открива „зловещи признаци на смърт“ на ЕС, допълва БГНЕС. Основният проблем се състои в намирането на „баланс“ между призивите да се даде по-голяма власт на националните парламенти и стремежа към по-дълбоко интеграция, по-конкретно по въпроса за границите и валутата.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/