in

Затворени магистрали и пътища заради протестите

Снимка: Десислава Генева

Хора и трибагреници в страната, тапи по основните пътни артерии, протестиращи блокираха пътя Казанлък-Стара Загора и магистрала Тракия

Хиляда души с над 500 автомобила тръгнаха на автошествие по улиците на Стара Загора на обявения общонационален протест срещу високите цени на горивата, данъците и застраховките, информира Канал 3

Множеството старозагорци и хора от региона паркираха автомобилите си и потеглиха пеш към края на града в посока Казанлък, докъдето всъщност имаха разрешение за протест.

Организаторите, след като видяха, че не могат да контролират множеството, обявиха край на протеста. Протестиращите обаче преминаха в гражданска неподчинение и блокираха пътя Казанлък – Стара Загора.

Протестът е организиран заради високите цени на горивата, но измести фокуса си и се превърна в протест за оставка на правителството. Множеството скандираше „Много сме, силни сме”, „Оставка”…

До напрежение с полицията не се стигна. Служителите на реда не очакваха такова струпване на хора и бяха малобройни.

Минути преди 13 часа протестиращите вдигат блокадата на пътя и се върнаха по автомобилите си.

Очаква се по-късно те да блокират автомагистрала „Тракия”.

В протестното шествие в Пловдив участват над 1000 автомобили и мотори, блокирано е движението по ключови булеварди, предаде „Фокус“. Протестиращите потеглиха от сборния си пункт на бул. „България“, след което шествието се отправи към бул. „Шести септември“. Към момента събралите се автомобили преминават по бул. „Източен“. От там те ще се насочат към бул. „Христо Ботев“.

Всички водачи използват клаксоните си, за да изразят своето недоволство, а спътниците им развяват българския трибагреник. Образуват се изключително големи задръствания.

Протестното шествие се охранява от служители на полицията, които регулират трафика по ключовите кръстовища. Много от автобусите от градския транспорт са с променени маршрути, за да избегнат шествието на протестиращите. Очаква се протестът срещу високите цени на горивата, в който участват и протестиращи от Пазарджик, да продължи поне още час.

Във Варна с хоро на кръстовището на булевардите „Мария Луиза” и „Сливница” приключи протестът срещу високите цени на горивата и с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Скандиращите отново блокираха движението пред сградата на Общината, като останаха насред пътните платна до 13.30 часа.

Недоволстващите взеха решение да излязат на улицата и утре от 18.00 часа на същото място. Повече от два часа и половина продължи протестът срещу високите цени на горивата във Варна. Протестиращите блокираха за кратко Аспаруховия мост и възлови кръстовища в центъра. Шествието предизвика значителни закъснения в графиците на някои от автобусите на градския транспорт.

В Шумен протестиращите срещу високите цени на горивата блокираха автомагистрала „Хемус“ на изхода на града в двете посоки.

В Благоевград протестиращите излязоха на главен път Е-79 в района на полигона край Благоевград и блокираха движението. Над 3 км колона от автомобили се е образувала в посока Кулата. Пътуващите за София се пренасочват по стария път.
Очаква се да бъде блокиран ГКПП „Кулата“, обяви председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски. Според него около 150 автомобила се намират на място.

Днес в 50 града на страната бяха организирани от 11,30 ч. протестни автошествия срещу високите цени на горивата от Националния координационен съвет на протестиращите.

Протест бе изразен и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/