Увеличението на “Гражданската” било две кутии цигари

Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка за старите автомобили. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след днешния коалиционен съвет.

Това е мярка и в борбата за чистия въздух, а цената ѝ е поносима за българските граждани според него. “Предложихме и се прие от българския парламент още един компонент за данъка върху моторните превозни средства, който освен имуществената част, да държи отговорност и за степента на замърсяване на отделните автомобили и тяхната екологична категория, пише blitz.bg.

Действително автомобилите, които нямат екологична категория и замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6 до 10 лева увеличение. Което е действително, макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на въздуха.

Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на въздуха и в същия този момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари автомобили и след като очакваме в следващите няколко години целият ЕС в западната част и Гърция да премахнат и да ограничат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде всички тези моторни превозни средства ще се насочат.

Затова тази мярка има своя и икономически, и екологичен смисъл, и тежестта върху старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани. Що касае размера на данъка – повтарям, 60 или 80 стотинки на месец или 2 кутии цигари за цялата година не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили на българските граждани, а същевременно ще даде една политика в областта на чистия въздух”, коментира Горанов на брифинга в Министерския съвет.

Той коментира протестите от изминалите дни, както и темата за увеличаването на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Застрахователи вече обявиха, че тя може да скочи до 1000 лева заради разширения кръг на хората, които могат да търсят обезщетение при смърт, но според Горанов това е спекулация. “Цена 1000 лева гражданска отговорност не стои на дневен ред, подобна тема е спекулация, която цели създаване на обществено напрежение. По принцип по-рисковите шофьори би трябвало да пращат повече, но наредбата на КФН е в много начален етап и тепърва ще се обсъжда дали тези разпоредби с такава ескалация на “Гражданската отговорност”, в зависимост от рисковото поведение, тепърва ще се анализира. Дебат за 1000 лева „Гражданска отговорност” няма и такива цени на пазара в България няма”, каза на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

снимка Светослав Георгиев

Варненски студент направи проект за уникален кораб 4 в 1

снимка facebook

Нов протест събира недоволни варненци пред Общината довечера