in

Всеки месец загива по един пешеходец във Варненско

Най-опасното кръстовище във Варна за пресичане е между бул „Владислав Варненчик“ и улица „Георги Бенковски“

628 катастрофи, 43 загинали, 789 ранени  от тях с участието на пешеходци 162 произшествия, 10 загинали и 165 ранени.

Това е тъжната статистика от началото на годината до началото на ноември, съобщена за „Нова Варна“ от пресцентъра на полицията.

111 са глобените пешеходци, които са пресичали неправилно. 99 пък са водачите, които са отнели предимство на пешеходци. Противопоставянето на силите и правата  – шофьор срещу пешеходец се превръща в своеобразна битка. От полицията призовават: „Дръжте се с останалите участници в движението така, както бихте искали да се държат с вас самите. Пресичайте на определените за това места“.

Мястото в града, където най-често можем да видим неправилно пресичане на пешеходци, е кръстовището на бул.”Владислав Варненчик” и ул.”Георги Бенковски” (до Образцов дом), според запознати. А най-голям риск да бъдем ранени или убити при инцидент на пътя има на булевардите „Владислав Варненчик”, „Осми Приморски полк”, Христо Смирненски”,”Трети март” и  „Народни будители” в кв.”Аспарухово”.

Един от примерите за справяне с проблема е Vision Zero – шведска програма за безопасност на движението. Основният й принцип е да не се допускат пътно-транспортни произшествия с летален изход. Главният подход на програмата към този проблем е да се свали от шофьорите основната вина за смъртните произшествия на пътя и да се направи така, че в решението на проблема да участват и тези, които са строили и обслужвали пътя, както и производителите на автомобили.

Пътищата и улиците в Норвегия са едни от най-безопасните в света: по данни на Световната здравна организация, в автомобилни катастрофи загиват 3,8 души на 100 000.

За сравнение в България са 10 души на 100 000.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.