in

Плъхове засичат биоритми и откриват рак

Снимка: Pixabay

На 27 ноември в Ростов на Дон ще бъде демонстрирано устройството с плъхове за бързо диагностициране на рак.

Според учените технологията позволява откриването на туберкулоза и рак на белите дробове в ранен етап, съобщава РИА Новости, цитирана от actualno.com. Системата ще установява риска от рак в първия и втория етап. Тя е пет пъти по-ефективна от лечението със съществуващите съвременни методи и средства. Автоматизацията на изследването позволява да се отхвърли огромно количество работа по диспансеризация на населението.

Експертите обясниха принципа на устройството. Според тях специални микроелектроди се имплантират предварително в животното. В резултат на това се засичат биоритми, образуващи се когато обонятелните рецептори на лабораторните гризачи са изложени на онкологични заболявания.

Те се появяват във вдишвания от човека въздух.

Разшифрирането на биоритмите се извършва от математическа система. Тя е на основата на изкуствена невронна мрежа, която генерира сигнал за степента на риск от рак.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/