in ,

Стоян Радев и Веселина Михалкова: Театърът е съдба (ВИДЕО)

снимка Нова Варна

В навечерието на Нощта на театрите артистичното семейство гостува на „Нова Варна“ в откровено интервю за житейските роли и професионалните каузи

За пети пореден път днес във Варна ще стартира „Нощта на театрите“. Събитието е тридневно и неговият афиш е богат и пъстър за радост на любителите. По този повод надникваме в кухнята  на една от най-емблематичните двойки на сцената варненския Драматичен театър. Стоян Радев и Веселина Михалкова – емблемите на варненската трупа, които освен една гримьорна от години делят и един покрив.

В навечерието на Нощта на театрите артистичното семейство гостува на „Нова Варна“ в откровено интервю за житейските роли и професионалните каузи. За живота на село и градските вдъхновения, за маловажността на наградите и това как да запълним дефицита на душите си. И най-вече за това какво е театъра. Дом,  убежище, бит, съдба. У дома говорят  за театър, а в театъра се разбират кой да купи хляб. Обичат Варна. Не обичат София. Стоян нееднократно е отказвал поканите на столични театри да украси трупите им с чудовищния  си талант. Веси е играла във всичките му постановки и твърди, че в театъра той не е нейната половинка. Той е нейният режисьор. Синът им първоначално тръгва по техния път, следвайки сценография в НАТФИЗ. Днес обаче решава да се занимава с комикси и кривва от театралната традиция на семейството. Осиновената им дъщеря Малина пък покорява спортни върхове.

Твърдят, че пред тях никога не е имало колебание с какво да се занимават. Тя е от Варна. Той също, но е израстнал в Генерал Киселово. От там и прословутото ми Ге. К. във фамилията му. Завършват заедно класа на проф. Пламен Марков. Влюбват се като студенти. Всяка свободна секунда бягат в планината. Или в любимата си Трявна.  Болни работохолици. Веси твърди, че няма малки и големи роли. Сцената й дава смелост.  Децата-гордост. Всичко останало-любов. Стоян признава, че не може да реши какво предпочита като роля – актьорството или режисурата. Най-накрая подхвърля, че всичко. Такъв е той. Актьорът -всичко. Играе, режисира, снима, учи хлапетата в студио „Театър“. Твърди, че няма любима роля. И иска да изиграе всичко.

Носител е носител на „Икар” за впечатляващото си превъплъщение в ролята на Ричард Трети от едноименната постановка на Пламен Марков на варненска сцена. Сред постановките с неговият режисьорски почерк са „Криворазбраната цивилизация”, „Свекърва”, „Бурята”, „Домът на Бернарда Алба” и др. Веселина Михалкова е артистичен директор на варненския театър. Разговорът с тях е като с приятели, с които не сме се виждали от години.

 

 

Видео: Мердин Берберов, „Нова Варна“

 

*******

Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева