Откриха уникално изображение на Иисус Христос (СНИМКИ)

Снимка: Twitter
Снимка: Twitter

Във византийска църква в сърцето на пустинята Негев откриха уникално изображение на Иисус Христос.

Историци от Университета на Хайфа откриха поразителната рисунка на тавана на почти разрушен древен християнски храм. Смята се, че църквата е била издигната още през 350 г. от нашата ера.

Изкуствоведът д-р Ема Мааян-Фаар е забелязала стенописа столетие след откриването на самия храм, който е датиран от ранновизантийския период, пише БГНЕС.

„Оказах се на правилното място в правилното време и под ъгъл изведнъж видях око. Това беше лицето на Иисус от времето, когато е кръстен“, каза ученият.

Изображението е много избледняло, така че е истинско чудо да бъде открито, добави изкуствоведът. Археолозите отбелязват, че лицето на Христос значително се отличава от това, което срещаме на иконите.

На рисунката е изобразено лицето на млад човек без брада, с къси къдрави коси, големи очи и дълъг нос. Портретът е част от по-голяма картина и е „първата доиконоборческа сцена на кръщаването на Христос, защото до него е нарисувано друго лице, обкръжено с нимб“, твърдят изследователите. Втората, по-голяма фигура, е идентифицирана като Йоан Кръстител.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Снимка: СК "Викинг Инс"

Варна има световен шампион по ММА (СНИМКИ)

Индийка отиде на преглед – няма да повярвате какво откриха в корема ѝ (СНИМКИ)