in

Специалист разкри кога ще ни атакува грипът

През януари ще бъде пикът на грипната епидемия.

„Когато става въпрос за чисто вирусна инфекция, какъвто на 90% е грипът, антибиотиците нямат никакво място. Не само че няма да помогнат, а напротив – могат и допълнително да прибавят симптоми от раздразване на гастроинтестиналния тракт”.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него практиката да се продават антибиотици без рецепта е печеливш механизъм на аптеките, но не трябва да бъде за сметка на хората.

„И тази година бихме могли да очакваме различни щамове. За разлика от преди, когато винаги грипните вируси от тип А предизвикваха епидемията, последните няколко години сме свидетели на паралелна циркулация – и на В, и на А щамове. Може би това накара и производителите от 3-валентни да минат към 4-малентни ваксини, така че да е максимално широк спектърът на защита”, поясни д-р Кунчев.

Той уточни, че през януари ще бъде пикът на грипната епидемия и трябва да се предприемат антигрипни препарати навреме. Д-р Кунчев посъветва хората, които са със слаба имунна система и често боледуват, да се имунизират. Той обясни, че трябва да разполагаме с две-три седмици преди срещата с вируса, за да може да предприемем необходимите мерки.

„Много е важно да бъдат приети навреме, тъй като тези от тях, срещу които вирусът не е изградил резистентност и са ефективни, са единственото ни средство при вече появило се заболяване. При започващо заболяване, ако в първите 48 часа се приеме антивирусен препарат, той ще има добро и силно действие. Ако се опитаме да го взимаме чак, след като сме развили всички симптоми с висока температура и сме легнали на легло от седмица, тогава не може да очакваме, че ефектът му ще е добър“, обясни д-р Ангел Кунчев.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.