in

Защо италианците живеят 10 години повече от българите

Снимка: Pixabay

С италианците сме братовчеди, ако съдим от данните на последните геномни проучвания, гените ни са сходни, следователно би трябвало да боледуваме от едни и същи болести и продължителността на живота ни да е близка.

Данните на Световната здравна асоциация посочват съвсем друго – българският мъж живее средно 71 г, докато италианеца – 81г. (подобно е съотношението и при жените), пише astrohoroscope.info. Последният доклад на българското министерство на здравеопазването посочва, че върху продължителността на живота най-негативно ни влияят болестите, свързани с кръвообращението – повишено кръвно налягане, атеро-склероза, инфаркт и инсулт, болести, свързани с тромби, както и онкозаболяванията и диабета.

На какво се дължи тази драстична разлика в продължителността на живота между българите и италианците?

На средиземноморската диета!

Средиземноморската диета е най-популярния и научно доказан здравословен начин на хранене в света. Все по-голям обем научни изследвания разкриват, че главната причина за доказаните ползи за здравето на средиземноморската диета е нейното богатство от антиоксидантни съединения.

Тези съединения, известни като феноли и полифеноли, присъстват в редица средиземноморски храни като грозде, маслини, плодове и, разбира се, в червеното вино и необработеното маслиново масло. Счита се, че тези съединения са ключов фактор, допринасящ за ниската честота в средиземноморския регион на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, диабета, хипертонията, възпалителните процеси и някои видове рак. Те са отговорни и за по-голяма продължителност на живота на хората, които живеят в този регион.

Снимка: Pixabay

Вероятно най-широко изследваният източник на полифеноли в средиземноморската диета е зехтина тип екстра върджин. Смята се, че той е отличен източник както на полезни мазнини, така и на полифеноли. Въпреки това, поради факта, че много полифеноли са разтворими във вода, а не мастно разтворими, повечето от полифенолите на маслиновото дърво се губят по време на процеса на производство на зехтин.
Неотдавнашно университетско проучване показа, че екстрактът от маслинови листа (извлечен от листата на маслиновото дърво, а не от плодовете) съдържа от 30 до 40 пъти повече от общото количество полифеноли, които могат да се намерят в зехтина.

По една или друга причина, за българите е трудно да следват всеки ден средиземноморската диета, но има ли как да извлечем ползите от нея. Оказва че има!

Най-важната съставка на средиземноморската диета е маслиновото масло (зехтин), в което се съдържа ценния глюкозид ОЛЕУРОПЕИН, който в организма се редуцира до антиоксиданта хидрокситирозол. Съвременните изследвания показват, че той е най-мощния антиоксидант, 15 пъти по-силен от зеления чай и 3 пъти по-силен от коензим Q10.

Друго, което консумират италианците, а ние – не, е воден екстракт от свежи маслинови листа,  който по съдържание на антиоксиданти 30 пъти превъзхожда същото количество от зехтина екстра върджин. При това калоричността на продукта е сравнима с тази на сока от ябълки или други плодове! Ежедневната употреба на само 70 мл. екстракт от маслинови листа зарежда организма с мощна доза антиоксиданти и тонизиращи вещества, които до днес не са открити в нито един друг природен източник!

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/