in

Учат отците да работят с Туитър

Снимка: marica.bg

Свещениците трябва да управляват свои собствени профили и да се въздържат от политически изявления

Православна църква в Америка е създала специален документ, в който са изброени основните насоки за свещениците, работещи със социалните медии. Целта им е не да възпрепятстват свободното използване, а по-скоро да защитят църквата и крайните потребители от злоупотребата с тези платформи, пише религиозният блог Добротолюбие, цитиран от marica.bg. Ако се упражняват основните правила за благоприличие, любезност и просперитет, социалните медии могат значително да подобрят връзките на Църквата, се казва в документа.

Указанията очертават най-добрите практики в социалните медии, насоки към духовенството за ползването им и насоки за социалните медии, когато се занимават с младежта.
Ето и някои от тях:

1. Духовниците се насърчават да задават настройки за поверителност на всеки профил в социалните мрежи, за да защитят както възрастните, така и младежите от преглеждането на неподходящо съдържание.

2. Социалните медии са подходящи за съобщаване на основна фактологична информация, като времето на събитието, дневния ред за срещи, текстове на документи и т.н., но не са подходящи за въпроси, които са пастирски или правно чувствителни, емоционално заредени или изискват обширни разговори и обяснения.

3. Индивидуалните лични профили на духовенството трябва да се използват за връзки с истински приятели, семейство и връстници. Свещениците не трябва да изпращат „покани за приятелство“ на енориаши. Позицията на духовника може да не даде на другото лице възможността да отхвърли такова искане.

4. На духовниците се препоръчва да не приемат „приятелство“ от лице, с което нямат предишни отношения. „Приятелите“ в сайтовете за социални контакти трябва да бъдат ограничени до хората, които преди това са срещали лично.

5. Свещениците, които искат да се свързват чрез уебсайт за социални мрежи с енориаши, се насърчават да създадат групи, към които всички енориаши могат да се присъединят. Целта на личния профил и енорийската група е да се създаде контакт и да се поддържат здрави граници с енориашите и истинското семейство, приятели и колеги.

6. Духовниците трябва да обмислят влиянието на отхвърлянето на „приятелско“ искане от енориашите. Тези срещи могат да създадат напрежение в отношенията в „реалния свят“. Духовенството може да насочи исканията на „приятел“ от енориашите към групата на енорийската група.

7. Свещениците, които работят директно с младежите, се насърчават да създават групи за комуникации, спонсорирани от църквата, за да поддържат контакт с тях.

8. Свещениците трябва да управляват свои собствени профили и в случай че делегират права, внимателно проследяват профилите си за потенциално проблемно съдържание.

9. Духовниците трябва да се въздържат да правят политически изявления, да се присъединяват към политическите групи или „да се превръщат във фенове“ на конкретни политически кандидати или политически обвързани сайтове в социалните мрежи.

10. Свещениците, особено новите, трябва да преглеждат снимките/видеоклиповете, които са публикували за себе си, за да се уверят, че са подходящи за споделяне с широката общественост.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/