in

Доброволци ще помагат при бедствия в областта

снимката е илюстративна

Вкарват бъдещи родилки от региона в списък, за да няма извънредни ситуации, селата ще прибират закъсали в кметствата

Това са декларирали още в края на октомври кметовете на общините в областта на специално свиканото заседание за подготовката им за зимата, съобщи БТА. Повечето от общините имат сключени договори с фирми за зимна поддръжка на пътищата, а три от тях – Девня, Ветрино и Суворово разполагат със собствена техника, каза Пасев и уточни, че Суворово има и съдействието на местните зърнопроизводители, пише Монитор.

Община Варна има на разположение снегопочистващи фирми с голям потенциал, като в случай на тежка зима и снежно бедствие може да разчита още на Пристанище Варна, което разполага с много техника, както и на Военноморските сили.

„За да не се повтаря неприятната ситуация от зимата на 2016 г., когато някои фирми имаха сключени договори за зимното поддържане на няколко общини, и то от различни области, което създаде допълнително пречки при почистването на пътищата, с колегите от Шумен, Търговище и Добрич сме дали номерата на фирмената техника, за да се избегне ново дублиране“, добави Пасев.

Всички общини в областта имат доброволчески структури, които да помагат при бедствени ситуации, като са осигурили и топли стаи за бедстващи по пътищата хора, които, ако се наложи, да бъдат прибрани да пренощуват. В малките населени места те са в самите кметства.

Областният управител коментира още, че най-трудно е било събирането на информацията за родилките с термин през зимния период. Най-трудно е с малцинствените групи, родилките не ходят на лекар и почти нямаме данни коя бременна жена в кой месец е, обясни Пасев. Въпреки това, е изготвен списък, както и списък на хората на хемодиализа, за които има готовност при нужда да бъдат извозени до двете големи болници във Варна.

Служители на „Напоителни системи“ са обиколили всички язовири на територията на областта и са предприети необходимите мерки за нива, които да поемат първата вълна от предстоящите валежи.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/