in

Официално: Марияна Николова е новият вицепремиер

снимка Марица

Дебатът в залата продължи около четири часа, беше съпътстван от люти спорове

Със 116 гласа „за“ /ГЕРБ, Обединени патриоти, „Воля“ и двама независими/, против – 62, без нито един „въздържал се“ мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и одобри Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Симеонов подаде оставка в петък. От май досега Николова е началник на кабинета му. Тя владее френски и английски език.

Родена е в гр. Ботевград. Завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в гр. Правец с профил френски език, като впоследствие завършва висше образование и се утвърждава като юрист със значителен опит в публичния сектор.

Завършва и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също така е магистър по Право на Европейския съюз и Стопанско управление. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС в това число EIPA – Европейски институт по публична администрация, Холандия; “HAUS” финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейска академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания. Има значителен принос в разработката на действащата нормативна уредба в сферата на държавната служба на Република България.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД. Била е за няколко месеца младши юрист-консулт за няколко месеца в „Топлофикация“ София. От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/