Нова измама в мрежата.Вижте за какво да внимавате

Измамници в интернет лъжат потребители, че притежават кадри с неприлично съдържание, които ще бъдат разпространени в мрежата, ако не се плати откуп.

Заплахите се разпространяват по електронните пощи. През последните седмици са се активизирали и престъпниците, които опитват да източват данни от дебитните карти чрез фалшиви имейли от институции и банки. Сумите, които се искат като откуп, платени по фирми за бързи преводи или крипто валути, варират от 500 до 9000 долара, информира радио Варна

Комисар Явор Колев – началник на отдел “Киберпрестъпност” – ГДБОП твърди, че на служебния си мейл, който ясно показва каква е длъжността ми, получава средно по три такива съобщения дневно. След изтичането на дадения за откупа срок не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, въпреки че сте сменили цитираната от тях парола. През последните седмици изключително активни са и престъпниците, изпращащи писма от името на банки, институции, съдия изпълнители и фирми, с които ни приканват да влезем в посочен сайт.

Това са сайтове, които наподобяват истинските страници на финансови институции, като ни казват, че нашият акаунт в интернет банкирането ще бъде закрит, защото не е бил активен и трябва да активираме акаунта си като въведем потребителско име и парола. Ежедневно в ГДБОП получават десетки сигнали за опити за такива измами и предупреждават: в интернет няма 100-процентова безопасност, но ако спазваме определени правила за сигурността на собствените си данни, шансът да се окажем измамени е малък

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Отбелязват ден на историята във варненско село

снимка Риа новости

Извънредно: Война в Черно море?(СНИМКИ)