in

Варненка оцеляла по чудо след нападение от мъжа й

кадър btv

Жертвите на домашно насилие не срещат никакво съдействие от институциите. Мнението е на жена от Варна, оцеляла по чудо преди 2 години, след брутално нападение с нож на обществено място – от мъжа, с кого живее. Случва се пред очите на общата им дъщеря, съобщава bTV.

Хюсние Хюсеин живяла години с мъж, за когото в последствие разбрала, че страда от параноидна шизофрения. Насилието върху нея се увеличавало до поредния скандал, когато е принудена да напусне дома, но да остави в него детето си. Тя се приютила колежка.
„Защото няма къде да отиде една жена, пострадала от насилие, която трябва да напусне спешно дома си, няма къде да отиде. Няма такова звено, което да поеме такава жена с детенцето ѝ”, Хюсеин. Тя не получила помощ от отдел „Закрила на детето”.

„Реакцията им беше, че ние сме с равни права, въпреки психическото състояние на бащата, въпреки че представих епикризи и медицински документи, които доказват, че съм била жертва на насилие, че съм бита”, разказва жената. Вместо подкрепа получава упреци от социален работник, посетил дома им: „Каква майка си ти и как можа да си оставиш детето с такъв човек, на такова място… Ти знаеш ли, че я заварихме мръсна, детето си беше скрило консерва, отворена в гардероба между дрехите”.

Тормозът от бащата прераства в заплахи за убийство. „Два часа преди инцидента бях в полицията, казаха ми: „Какво трябва да направя сега, да го арестувам ли?” Същия следобед мъжът я причаква пред училище и я напада с нож. Наръгана е многократно. Нападението вижда 10-годишната им тогава дъщеря. „Имам рисунка, в която детето ме е нарисувало в локва кръв, сестра ми плачеща над мен, и децата, които гледат от оградата… и баща ѝ е нарисуван като дявол с нож в ръка”, казва Хюсеин.

Заради психичното заболяване прокуратурата прекратява делото срещу мъжа за опит за убийство. „Това е жалкото, че никой не отчита психическата травма на човека. Не се отчита това какво преживяваме, когато се срещаме с този човек и защо детето ми не иска да се среща с него”, коментира пострадалата жена. Хюсние настоява за план за реакция след сигнал за домашно насилие. Заради тромавата съдебна система делата на Хюсние продължават до днес.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/