in

Над 1500 трошки прибрани от варненските улици

Въвеждането на синя зона намали броя на неправилно паркиралите автомобили в центъра на Варна и въведе ред в града. Това заяви директорът на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, Младен Иванов.

„След въвеждането на синя зона рязко се подобри ситуацията от гледна точка на неправилно паркиралите автомобили, които вече са в пъти по-малко. Общинска полиция санкционира неправилно паркиралите автомобили не само в синя зона, а и извън нея – в широк център и в кварталите“, поясни той, цитиран от Монитор.

Иванов отбеляза, че със стартирането на синя зона тази година в експлоатация са въведени близо 3 000 паркоместа. Догодина се планира вторият етап в широк център, където ще бъдат осигурени над 4 500 паркоместа.

„Призовавам варненци и гости на града да паркират правилно автомобилите си. Напомням, че синята зона е за кратковременно паркиране до 3 часа. Ако не им е наложително, нека гражданите да ползват друг начин за придвижване –пеша, с велосипеди или с градския транспорт, призова Иванов. Възможно е и използването на електрически автомобили, като предстои монтирането на зарядни станции. Целта е да се стимулират хората да се ориентират към този екологичен транспорт.

Над 1 500 стари автомобила са премахнати от улиците на Варна, след като през миналата година е започнала широкомащабна акция по разчистване на излезли от употреба моторни превозни средства, гниещи по улици и паркинги в града. Около 200 автомобила са предадени за рециклиране, след като не са били потърсени от собствениците си в рамките на установения 3-месечен срок.

В момента на паркинга в Южната промишлена зона под Аспаруховия мост има около 150 стари коли, които са били принудително преместени с техническо средство тип “паяк“. Те са на незаинтересовани собственици, които след маркирането им със специалните стикери и след уведомление, не са ги преместили в частните си имоти, но и не са ги предали и на лицензирана фирма за разкомплектоване.

На общинския паркинг автомобилите остават до следващите 3 месеца и ако и тогава собствениците им не ги приберат, ще бъдат предадени за разкомплектоване. Младен Иванов подчерта, че след като информират собствениците на стари автомобили, голяма част от тях сами преместват превозните средства в свои имоти или ги предават за рециклиране.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/