in

Варненци напират да даряват дрехи, Общината още умува къде

Снимка: plovdiv24.bg

Варненци отдавна чакат поставянето на контейнери за стари дрехи в града ни, с идеята да помогнат на хора в нужда и да не ги изхвърлят на боклука.

Всъщност, идеята на организаторите се оказа доста по-различна. Годните за употреба от събраните дрехите се продават на търговци със стоки втора употреба в Африка и Латинска Америка.

Друга част ще се добави към кризисния резерв на БЧК за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи.

По-износените от тях се рециклират и получават втори живот под формата на почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и др.

Инициативата беше обявена в медиите преди време и оттогава много граждани търсят информация чрез социалните мрежи. Начинанието се реализира от фирма „Хюманита“ съвместно с Българския Червен кръст, по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа.

Във Варна се очаква да се поставят 3-4 контейнера, но кога ще се случи това, не е ясно. Председателят на БЧК Варна, Илко Раев заяви за „Нова Варна“, че е подал искане в Общината за определяне на точното ѝм място. Това обаче трябва да го реши общинският съвет на свое заседание. Не е ясно кога е следващото и дали това ще бъде част от дневния ред.

Инициативата стартира от Пловдив на 1 март 2016 г., последвана от София, където в момента им 60 контейнера, извозвани веднъж седмично.

„Хюманита“ дарява на БЧК пари за всеки събран килограм. От началото на годината в двата града са събрани повече от 80 тона стари дрехи, и спечелени 80 000 лв., които отиват във фонда за бедствия и аварии.

Инициативата е по-скоро екологична, с нея се цели този щадящ природните ресурси модел  да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.

Ако решите да се включите, изискването към текстилните изделия – дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.