in

42 души са настанени в приюта за бездомници в момента

снимката е илюстративна

Безплатна помощ във Варна са потърсили и хора в тежко положение и от други градове

В Общинският приют за бездомни хора е почти наполовина пълен. 42 души без подслон са потърсили към момента услугите му, каза за „Нова Варна“ директора на общинската социална дирекция Таня Василева. Близо 70 процента от настанените там хора са мъже, деца и самотни майки няма. Хората без подслон се настаняват в общинския център за срок от три месеца.
За сметка на това обаче услугите на варненския приют са потърсили и хора в нужда от общините в областта. Има пришълци от Шумен и Добрич, уточни още тя. Те обаче се настаняват за седмица и в последствие грижата за тях бива прехвърляна на съответните общини, откъдето идват.

Василева припомни, че капацитетът на центъра на ул „Петко Стайнов“ 7 във Варна е сто души. В извънредни зимни обстоятелства и при голям наплив на хора обаче там са били настанявани до 150 човека, като се слагат допълнителни легла в стаите.

Освен покрив над главата си хората, в нужда получават топла вода, храна, медицинска грижа и разговори с психолог. Ако някои от потърсилите помощ се нуждае от по-специална медицинска грижа, се иска съдействие от здравните заведения, уточни Василева. По думите й единствено лична карта е условието за кандидатстване в общинският приют. Ако обаче човекът по някаква причина не притежава такава, няма да бъде върнат, уточни още тя. По думите й в такива случаи се търси проверка на самоличността му от районните управления на МВР и бива настаняван.

На територията на Община Варна функционират две обществени трапезарии, които осигуряват храна за над 1000 нуждаещи се. По думите й едната трапезария функционира към Домашния социален патронаж и тя е с 475 места. Другата е към неправителствена организация с 550 места. Според Таня Василева молби за ползване на услугата нуждаещите се подават към районните администрации. След разглеждане на заявленията желаещите биват включени към някое от двете социални звена, като по график, в работните дни, могат да получават топла храна.

 

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева