in

Българин, планувал терористична атака, ще лежи в австрийски затвор

Българин бе осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него били открити планове за терористична атака. Това предаде Франс прес.

Българинът се е завърнал от Сирия през 2015 г., където прекарал два месеца.

При операция в неговия дом е открита USB памет, съдържаща инструкции как да се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят устройства с мобилен телефон.

По същото дело заедно с 24-годишния българин е осъден на 8 години затвор и австрийски гражданин. Под негово влияние две двойки са отишли в Сирия, за да се присъединят към терористичната организация „Ислямска държава“. Към двете двойки са се присъединили и деветте им деца. 38-годишният австриец е обвинен, че е вербувал хора за ИД, уточнява БГНЕС.

Прокурорите заявиха, че по-възрастният мъж е играл „централна идеологическа роля“ в радикална религиозна група и е убедил няколко души да пътуват в Сирия, за да се присъединят към ИД. Сред онези, които са попаднали под негово влияние, са две двойки родители, които са заминали за Сирия с деветте си деца в Сирия. След това са се завърнали в Австрия и самите са осъдени.

Около 300 души са напуснали или са били задържани, докато са се опитвали да напуснат Австрия, за да се бият в Сирия или Ирак от 2011 г. насам, съобщава австрийското вътрешно министерство. Около 50 души са загинали там, а около 100 са се върнали.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/