Компютърен гений от Варна с първо място на олимпиада по информатика

Кадър: YouTube
Кадър: YouTube

Александър Рожков от 6. клас в Частно средно училище “Юрий Гагарин” в СОК “Камчия”, се класира на първо място от училищата във Варна и стана пети по успеваемост на Олимпиада по информатика и компютърна грамотност.

В нея участваха 270 деца от цяла България, съобщават от училището.

Организатор на състезанието е Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика при БАН и е част от Международното състезание “Бобър”.

По време на олимпиадата всеки участник трябваше да реши 18 логически задачи за 30 мин. Александър Алексеевич Рожков от Частно средно училище “Юрий Гагарин” в СОК “Камчия” постигна изключително висок резултат от 123 точки при максимални 144 точки, което го нареди на първо място сред училищата във Варна.

Въпреки че е 6. клас, Александър Рожков посещава часовете по информационни технологии на 8. клас. Той се интересува от различни приложни програми за програмиране. “Интересно ми е да работя на SharpDevelop, Code Blocks и Visual Basic”, споделя малкият компютърен гений, който скоро ще започне да изучава и програмата “C++” предвидена в учебния план на 10. клас.

“Има много деца, които желаят да се явяват на олимпиади и да научат нещо повече по информатика и информационни технологии. В днешно време в тази област децата напредват с много по – бързи темпове като дори изпреварват материала заложен в учебния план”, коментира Силвия Минкова – учител по информационни технологии в ЧСУ “Юрий Гагарин” в СОК “Камчия”.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Мъж се парализира след ухапване от кърлеж

Снимка: Bulgarian Times

Служителите пенсионери аут от администрацията