in

Варненски ученици с геройска постъпка в ледения капан

Снимка: Facebook

Трима десетокласници от Професионалната гимназия по електротехника впечатлиха варненеца Светлозар Минов с геройската си постъпка.

Учениците са помогнали на закъсал бус, който е превозвал деца с увреждания в сряда, когато цяла Варна бе в ледения капан на зимата. Те са купили и посипали сол, за да може автобусът да потегли.

Ето какво написа той в личния си профил във Facebook:

Деца с добри сърца, спасяват хора!
Първия сняг връхлетя Варна! Градската Управа, както винаги беше готова, да ни вкара в зимна приказка. Благодарение на тази зимна приказка ставаме свидетели на: „Героизъм в мирно време!“ Трима младежи от „Електрото“- техникум във гр. Варна, които са едва 10-и клас, се прибират след училище! Точно в този момент чудото се случва и автобусът им закъсва! Заледените улици, хващат в своя капан няколко автомобила и автобуса. Сред тях е и микробусът, който превозва деца инвалиди, които са били на учебни занятия! Уплашени от студа, силния вятър, обилния снеговалеж, големите варненски баровци си стоят на топло по джиповете, нервно пушат цигари и още по нервно свирят с клаксони! Образува се километрична опашка, която няма изглед да се раздвижи! Шофьорът на микробуса с деца инвалиди, решава да изведе децата от буса, защото е прекалено опасно да маневрира с тях по заледените улици! Прави десетки опити да излезе от ледения капан, но без резултат! Времето лети, събират се зяпачи, децата студуват и се случва чудо! Идва автобуса с нашите герои, който закъсва. Децата без да мислят много се отправят към замръзналите малчугани в инвалидни колички! Разбират, че „чичковците и батковците“, дето зяпат няма да помогнат!
-„Единствената възможност, да се оправят нещата е да се помогне на буса и да се изведат децата!“ Така казва Ники, момчето от снимката!Понеже децата са малки, крехки и не са „корави“, както казват, не успели да избутат буса! Младежите не се отказват, притичват до близкия магазин и купуват сол – много сол. Сетили се милите за съветите, които са получавали от своите близки. След буса помогнали и на останалите закъсали коли. Няма и пет минути след това, целият ужас вече е останал в историята. Измръзналите деца инвалиди се прибират по домовете си, огромната опашка от коли се раздвижва и хората се прибират по домовете си! Какво се случва с нашите герои?

Нищо! Няма благодарности, няма похвали, дори никой не се сети да даде парички на децата за солта, която са купили за тях и заради тях! Днес нашите герои пак бяха в класната стая доволни, че не са посрамили родителите си! Аз съм доволен, че станах свидетел на тази история, за да ВИ разкажа за:“ Деца с добри сърца спасяват хора!“ Радвам се, че българския дух е все още жив във нашите деца! Надявам се децата- герои от този разказ, да прочетат това, надявам се и техните родители да прочетат, Надявам се децата, да получат признание и се надявам тези дето зяпаха отстрани, да се ЗАСРАМЯТ! Браво на варненските тинейджъри и техните родители! Вие приятели сте „корави“ , истински хора и ЧОВЕЦИ, вашите сърца и души са благословени! Благодаря ВИ, че ни дадохте пример за доброта и човечност!

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.