in

Мъж се парализира след ухапване от кърлеж

Мъж от Перник е с пареза на краката след ухапване от кърлеж, съобщи местният сайт „Мироглед“.

След изследвания му е поставена диагноза лаймска болериоза.

Пациентът е 46-годишен. Той е бил настанен за лечение в пернишката болница и е лекуван над 20 дни. Въпреки усилията на медиците обаче се появило много слабо движение в краката. Според лекари ще е необходима продължителна рехабилитация, за да проходи отново.

В Пернишко само през последния месец са регистрирани 5 случая на лаймска болест и един на ку-треска. До момента обаче подобен случай в областта не е имало.

Лаймската болест, позната още като лаймска борелиоза, представлява инфекциозно заболяване, предаващо се чрез кърлежи. Заразяването става след ухапване от инфектиран кърлеж и то при достатъчен престой на кърлежа върху кожата. Клиничната картина протича в три последователни етапа, като във всеки се засягат различни органи и системи в организма (сърце, стави, централна неврна система).

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.