in

Три изключителни находки, открити на морското дъно

Снимка: assassinscreed.wikia.com

Водите на световните океани и морета крият изключително много загадки и може би векове няма да стигнат на човечеството да открие всичко, което се крие там.

Досега под водата са откривани потопени градове, скулптури и различни предмети.

Ето три невероятни находки, открити на морското дъно:

Градът на лъва

Една от чудноватите находки е подводният град Ши Ченг от имперската епоха на Китай. Името на мандарин означава „Градът на лъва“. Учените са установили, че е на повече от 1300 години.

Той е бил умишлено потопен под вода през 1959 година, за да се построи язовира Ксиан и неговата водноелектрическа централа. Близо 300 000 души са били изселени от региона, за да бъде реализиран проекта за язовира, семействата на някои от тези хора са живели в града от векове.

Въпреки че е изцяло под водата, Ши Ченг е много добре запазен.

Древният римски град Бая

Друга находка, открита под водата, е древният римски град Бая, намиращ се на северозапад от залива на Неапол.

Градът е построен върху полуостров, който първоначално е бил пристанище. Той се превръща в луксозен курорт и дестинация за елита в началото на създаването на Римската империя. Голяма част от Бая днес се намира под вода. Подземната вулканична дейност, която изважда на повърхността минералната вода, води до пропадането му – цялата земя се сгромолясва.

Част от древната архитектура и скулптури са се запазили и до днес.

Александрийският фар

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е през 290 г. пр.Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Той представлявал кула с височина около 120-140 м, която за времето си била от най-високите конструкции, създадени от човека.

Светлината, която е излъчвал, идвала от голям огън и чрез огледала се отразявала навътре в морето. При земетресение през 1375 г. Александрийският фар бил разрушен.

Днес от него са останали само няколко фрагмента, които са потопени под водата.

Източник: Дарик

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.