in

Мислите, че във Варна е студено? Вижте температурата в Оймякон (СНИМКА)

Снимка: Press tv

Докато Варна осъмна с няколко градуса под нулата и жълт код за студ, в село Оймякон бе измерена температура от минус 49 градуса по Целзий.

То се намира в република Якутия, Русия, и е едно от най-студените места в Северното полукълбо.

Най-близкият град оттук е столицата Якутск, която е на 3 дни път с кола. Според официалните статистики на руските специалисти, това е най-студеното място в цялото Северно полукълбо, с измерен температурен рекорд от 71.2 градуса под нулата (26 януари 1926 г.), пише marica.bg.

Снимка: Facebook/Meteo Balkans

На местния език името Оймякон означава „вода, която не замръзва“, като причина за това са горещите минерални извори, намиращи се в центъра на града. Местните жители се препитават основно с отглеждането на северни елени, лов и риболов в ледените води.

Да се занимаваш със селско стопанство в най-студеното място в света само по себе си е геройство. Но местните проявяват изобретателност в борбата с температурния режим. Те например изобретили специален сутиен за крави, за да не замръзва млякото във виметата. Ако решите пък да се стоплите с класическото руско средство срещу студа – водката, в Оймякон, по-добре се обадете предварително в болницата. От студа течността ще замръзне в гърлото ви.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.