in

Целият живот на Земята може да бъде унищожен

Снимка: nypost.com

Kлиматичните промени повишават риска от „ефект на доминото в изчезването“, който би могъл да унищожи целия живот на Земята, предупредиха учени.

Теорията, известна като „съвместно изчезване“, означава, че един организъм умира, защото зависи от друг обречен вид, съобщава „Дейли Мейл“ и NOVA.

Изследователите казват, че краят на целия живот е най-лошия сценарий, но предупреждават, че „ефектът на доминото“ може драматично да увеличи риска заради климатичните промени.

Около 5-6 градуса средно затопляне в световен мащаб са достатъчни, за да унищожат живота на планетата. „Дори най-устойчивият вид неизбежно ще се превърне в жертва на синергиите между факторите, провокирали изчезването, тъй като екстремният стрес кара екосистемите да се сриват“, казва водещия автор на изследването д-р Джовани Строна от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, базиран в Испра в Северна Италия.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.