Франция отива към извънредно положение (СНИМКИ /ВИДЕО)

Снимка: Twitter
Снимка: Twitter

187 пожара само в Париж, отнета полицейска пушка, атака на Триумфалната арка във френската столица, 110 ранени, от които един тежко, 65 000 мобилизирани полицаи, жандармеристи и пожарникари – това са само някои от цифрите от съботните протести във Франция, превърнали се в улична война между присламчилите се към протестиращите срещу поскъпването „жълти жилетки“ и силите на реда.

Ескалацията на насилието може да доведе до въвеждане на извънредно положение в страната, намекна вътрешният министър Кастане.

снимка BBC

Към протестиращите срещу скъпотията на живота се присъединиха маскирани вандали и хулигани, които опожариха десетки коли и магазини в Париж, съобщават френските медии.

снимка ВВС

Общо 187 пожара са гасили пожарникарите във френската столица, отчете вътрешният министър Кристоф Кастане. Към 21 ч. местно време (22 ч. българско), той рапортува, че „площад „Етоал“, Триумфалната арка, върха на Триумфалната арка са завзети и са в ръцете на силите за сигурност. Почти всички парижки квартали са овладяни“, каза Кастане пред BFMTV.

снимки ВВС

Според вътрешния министър срещу силите на реда е задействана “стратегия на хаоса от професионалисти“: “Имаше добре направлявана стратегия от професионалисти на хаоса, професионалисти на разрушението“, каза Кастане.

“Идентифицирахме около 3000 души, хора, които идват от крайната десница, крайната левица, но и много хора, пристигнали в Париж, за да рушат, без да принадлежат на някакво движение“, посочи министърът. Според него те са представители на едно “крайно малцинство, те искат всичко да разрушат, всичко да унищожат. Основно това са бандити“, продължи Кастане, който бе особено остър срещу хулиганите, опитали да угасят вечния огън на незнайния войн под Триумфалната арка, информира Канал 3.

“Това е морално насилие, което касае всички онези с чувство за чест във Франция. Тези нямат чест“, каза министърът. Запитан дали се обсъжда въвеждане на извънредно положение, Кристоф Кастане отговори: „Всичко, което ще позволи повишаване на сигурността, въобще не е табу за мен. Готов съм да го обсъдя. Ще проучим всички процедури, които могат да ни позволят да повишим сигурността“.

снимка ВВС

Във Франция бе въведено извънредно положение след терористичните атентати в Париж през 2015 г., както и при бунтовете в крайните квартали на столицата през ноември 2005 г.

В Пюи ан Веле полицейската префектура била запалена от “жълти жилетки“, но огънят е овладян до вечерта, съобщиха от пресслужбата на префектурата. “Жълтите жилетки” запалиха много пожари в префектурата и други административни сгради, като пречеха на пожарните камиони да стигнат до тях, хвърляни са запалителни бомби тип коктейл Молотов“, уточни говорител на префектурата.

“Това, което стана в Париж, няма нищо общо с мирния израз на един основателен гняв“, заяви президентът Еманюел Макрон от Буенос Айрес. “Никога няма да приема насилието на онези, които искат хаос. Няма кауза, която да оправдава нападенията над силите на реда, разграбването на магазини, заплашването на журналисти и минувачи, оскверняването и омърсяването на Триумфалната арка“.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: live.varna.bg

Хайки във варненски училища за дрога

снимката е илюстративна

Жена падна в дупка с вряла вода в Русе