Франция отстъпи пред жълтите жилетки

снимка ВВС
снимка ВВС

След седмици на протести във Франция настъпи обрат в позицията на френските власти за цената на горивата. Все още няма официална информация. Според френски медии, в близките часове правителството ще обяви, че се отказва от намерението си да увеличи акцизите върху горивата.

“Жълтите жилетки” отказаха да преговорят с френския премиер. Обясниха решението си със страх за сигурността си. Повечето от групата, която трябваше да преговаря са получили смъртни заплахи от радикални демонстранти.

От Елисейския дворец съобщиха, че на него е било обсъден отговорът, който трябва да бъде даден от управляващите на протестиращите. Френският премиер проведе вчера консултации с представители на основните политически партии.

А президентът Макрон отложи предвиденото си за утре и вдругиден посещение в Сърбия, а също така и планираните си за днес следобед срещи с представители на местната власт.

Недоволството на “жълтите жилетки” започна преди три седмици в провинцията като демонстрация срещу покачването на цената на горивата.

Протестите, обаче, придобиха размерите на национален бунт. Демонстрациите взеха три жертви, а щетите от размириците се оценяват на повече от 3 милиарда евро. Бизнесът обяви, че страда от недоволството на жълтите жилетки. От началото на протестите спадът в приходите на ресторанти, хотели и магазини е между 20 и 50 процента.

За събота жълтите жилетки бяха насрочила поредната голяма демонстрация. Засега тя не е отменена. Не е ясно дали решението на правителство удовлетворява протестиращите.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Мъжът убил майка си в Тервелско, остава в ареста

снимка gol.bg

Модрич е новият носител на “Златната топка”