in

Варна опасана от незаконни водопроводи

Снимката е илюстративна

Водопроводите и канализациите на голям брой жилищни сгради не са въведени в експлоатация по регламентирания законов път. Въпреки това обитателите им се възползват от услугите на ВиК, стана ясно на вчерашното заседание на ресорната общинска комисия

Стотици, а може би и хиляди сгради във Варна и околните местности и селищни образования, които са част от община Варна, използват незаконни водопроводни мрежи. Това стана ясно на заседание на общинската комисия по архитектура. Водопроводите и канализациите на голям, но неуточнен брой жилищни сгради не са въведени в експлоатация по регламентирания законов път. Въпреки това обитателите им се възползват от услугите на ВиК.

Проблемът с частно изгражданите в годините на прехода водопроводни мрежи, касаят всички местности в и около Варна, както и селищните образования около “Аспарухово”, “Владиславово”, през “Бриз” до “Златни пясъци”, каза за Радио Варна главният инженер на водното дружество Петър Карагьозов.

Представителите на водоснабдителното дружество заявиха, че носят отговорност основно за техническите условия, нужни за изграждането на подобни мрежи, но не и за тяхното легализиране. Добавиха още, че много от въпросните водопроводи не са изградени съобразно нормативните изисквания и трудно ще бъдат узаконени. Големият проблем е, че макар и тези ВиК отклонения да са вписани в регистрите на ВиК дружеството, ангажиментът за тяхното въвеждане в експлоатация, узаконяването им и контролът са в ръцете на РДНСК.

Чуйте повече от разясненията на зам. управителя на ВиК Варна Михаил Маринов, че почти няма сграда във вилните местности със законен водопровод:

Проблемът е комплексен и разискването му има за цел да намери неговото решение. В края на заседанието членовете на комисията решиха да се започне проверки на въпросните мрежи и засичане на документацията от различните институции – община, ВиК, отделните кметства и др.

На първо време ще бъдат проверени всички сгради и обекти, изградени в последните близо 30 години дали и каква ВиК мрежа ползват. Вариантите за нея са три – или невъведена в експлоатация мрежа, или незаконни ВиК отсечки или така наречените водни кооперации. Само последните са около 160, а около всяка една от тях са вързани десетки вили и къщи.

И още – за нужните на проверката главният архитект Виктор Бузев ще даде и достъп до георграфската информационна система на всички, ангажирани в казуса. Не е изключено община Варна да наеме и специална надзорна фирма, която да се заеме с казуса с узаконяването на частните ВиК мрежи.

Заседание на работната група ще има най-рано през януари.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/