in

Въздухът и във Варна наднормено мръсен

Снимката е илюстративна

През вчерашния мъглив ден автоматичната измервателна станция СОУ „Ангел Кънчев“ е отчела наднормени нива на азотен диоксид и фини прахови частици в атмосферния въздух. Това показват данни на Агенцията по опазване на околната среда и водите

Замерените средночасови норми на азотен диоксид във въздуха са били 1.14 пъти над допустимото, а средноденонощната норма за фини прахови частици е надвишена 1.41 пъти, съобщава moreto.net

Азотният диоксид се образува при горивни процеси. Основни източници са моторните превозни средства (МПС), топлоелектрическите централи (ТЕЦ), някои промишлени предприятия, тютюнопушенето. Под въздействието на интензивна слънчева светлина и в присъствие на летливи органични съединения в атмосферния въздух азотният диоксид взаимодейства химически, в резултат на което се образува вторичният замърсител – озон.

Азотният диоксид навлиза в човешкия организъм чрез дишането. По-голяма част се абсорбира в организма, а значителна част от него може да се задържи дълго време в белия дроб. Продължително въздействие на концентрации над ПДК може да причини структурни промени в белия дроб. Вредното въздействие на този замърсител се отразява предимно върху дихателните функции. Неблагоприятно се повлияват хронично болните с респираторни инфекции, а особено чувствителни към повишаване нивото на азотния диоксид са болните от белодробна астма. Установено е, че при кратковременна експозиция, най-ниската концентрация, при която се наблюдава ефект върху астматици (в течение на 1 час) е 560 mg/m3, която служи като основа за определяне на допустимите граници за замърсяване на въздуха.

Според законовите разпоредби в страната средноденонощната концентрация на фини прахови частици не бива да превишава повече от 35 пъти годишно допустимите норми от 50 µg/m3.

Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10mm – ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

В началото на годината от РИОСВ съобщиха, че фините прахови частици са основният замърсител на въздуха във Варна. Тогава от РИОСВ допълниха, че в районите на пътните ремонти във въздуха има съдържание на прах, но се касае за локално замърсяване. Прахът се утаявал близо до участъците.

Традиционно най-много превишения на нормата за концентрация на фини прахови частици се получават през зимния сезон, когато започне употребата на печки на дърва и въглища.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/