in

Рибната борса ври и кипи, опашки за жив шаран (Снимки и видео)

Снимка: Мердин Берберов

„Купуват всичко живо“, ентусиазирано разказват рибните търговците на борсата във Варна днес. „Шаранът е жив, още мърда, върви за 7 лв. килограма, левче повече от преди месец, показа проверка на „Нова Варна“.

„В големите вериги може да намерите по-евтина риба, но който е взел веднъж, не е повторил“, разказва дългогодишна търговка. „При нас всичко е прясно и бързо свършва“.
Толстолоб, сулка, писия, кефал, сафрид, морска лисица. Безспорната света троица на най-вкусните и скъпи риби – калкан, акула и моруна. Това не е най-популярният, но затова пък – стилен избор.

Ден преди празника се проведе и съвместна проверка от представители на агенцията за безопасност на храните, агенцията за рибарство и аквакултури и медиите.

„Проверките включват обекти за производство и търговия, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, хотелски комплекси и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на Варна и областта. В обектите се обръща внимание преди всичко на хигиенно състояние, състояние на рибата и рибните продукти, срокове и условия на съхранение. Проверяваме също как се съхранява рибата и дали е покрита с лед“, коментира началник отдел „Контрол“ към БАБХ д-р Йорданка Маринова.

Николай Кереков от ИАРА проверява дали търговците обявяват произхода на рибата и съветва пазаруващите: „Потърсете документ за произход на рибата, така ще разберете от къде е и от кога е. Търговците често отказват, но това не е заради евентуална връзка с предполагаема черна борса, а просто се пазят от конкуренцията. Съмняват се, че някой конкурент може да ги шпионира и да търси нов доставчик.

Най-купуваните риби – шаран и толстолоб са български, идват от различни аквакултурни стопанства.

Всичко е наред на варненската борса днес, бяха единодушни проверяващите.

Още от предпразничното настроение на рибния пазар, вижте във видеото.

Снимки и видео: Мердин Берберов, „Нова Варна“

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.