Парламентът гласува Закона за хората с увреждания

В условията на запазения зад парламента палатков лагер на майките на деца с увреждания, депутатите ще гласуват на второ четене законите за личната помощ и за хората с увреждания.

Миналата седмица протестиращите майки поискаха оставката на правителството, заради промени в закона за личната помощ, направени в последния момент, а след среща с премиера Борисов и поправяне на промените заявиха, че остават в палатката до окончателното приемане на двата закона, с които се слага началото на исканата от тях реформа.

Преработеният вариант на закона за личната помощ, известен като “закона на майките”, ще бъде гласуван на второ четене в пленарна зала, заедно със законопроекта за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство в диалог с протестиращите майки и организациите на хората с увреждания. Окончателните текстове на закона за личната помощ гарантират финансов ресурс за личните асистенти на хората с най-тежките увреждания. Когато за лична помощ кандидатства дете с 90 и повече процента на увреждането, от семейната му помощ ще се отнемат до 380 лева в полза на общината-доставчик, в зависимост от отпуснатия брой часове, обясни в петък омбудсманът Мая Манолова.

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Ето кои имена празнуват днес

снимка vaenautre

Варна получи приза Европейски град на спорта