in

Варненци слагат подаръци под живи елхи от Банско(СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов

Елхата –  задължителен коледен атрибут, с основен принос за празнично настроение, уют и пазител на подаръците, фон на всички семейни снимки. Как обаче да изберем жива елха и на какво да обърнем внимание при покупката на изкуствена?

Изкуствена или жива?

Истинското коледно дръвче ще напълни дома ви с аромат и осанка, малка част от гората, пренесена в хола. Освен това хвойните ефирни масла притежават антибактериално действие, благотворно влияят на нервната система и свалят напрежението. При това изборът на жива елха не е лесен отчитайки недобросъвестността на продавачите. Трябва правилно да се постави, а след това да се изхвърли.

Снимка: Мердин Берберов

На много места във Варна вече може да намерите зелените дръвчета. На кооперативния пазар зимните красавици идват от Банско. 25 лв. с кръстачката е най-евтиният вариант. Най-високото дърво идва с поръчка, 4-метров черен или бял бор струва 200 лв. Миналата година варненци са купили 300 дръвчета от Банско, тази година интересът се увеличава бавно, българинът обикновено украсява елхата около 20 декември. Добре е да гледаме дали имат печат, да не се окаже, че са крадени.

Снимка: Pixabay

Изкуствената елха се използва многократно, много по-евтина от живата, от нея не падат иглички на пода. Е да, направена е от пластмаса и други химически съединения, които могат да навредят на здравето, особено ако елхата е некачествена.

Претеглете всички плюсове и минуси и решете какво е по-подходящо за вас. А тънкостите при избора на коледна елха са важни, независимо дали е истинска или изкуствена.

Ако тръгнете да търсите пластмасова  елха
Вече ги има всякакви – с най-различни размери, форми и цветове, с имитация на изкуствен сняг, със светещи иглички и дори вече украсени с играчки, въпрос на вкус.

Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не много скъпи. Но те невинаги изглеждат естествено и често са произведени в Китай.

Снимка: Мердин Берберов

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и много приличат на истинските елхи. Минусът при тях е само високата цена.

Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при истинските елхи, но далеч не винаги изглеждат естествено.

Съществуват и така наречените елхи от хартия, цената им също е достъпна, но те са по-

Освен това, при покупката на самата елха проверете как са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото. И накрая помиришете елхата, ако е направена от качествен материал, не трябва да мирише.

Весела Коледа!

*******
Спонсор на наградата този месец:pizzaro-pizzavarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.